Welkom op Go-Tunesië.nl | Alles voor jouw reis door Tunesië

Ojja

Ojja (Tunesische shakshuka): eieren in pittige tomatensaus

Wie in Tunesië ’s middags of ’s avonds een restaurant binnenstapt, ziet ‘m overal op het menu: ojja. Een stoof van tomaat, groene pepers en knoflook waarin eieren net gaar pocheren. Standaard vegetarisch maar soms met merguez-worst voor een extra hartige kick. Het is eenvoudig comfort food met een pittig karakter dankzij een lepel harissa voor de scherpte, komijn en karwij voor die typische Noord-Afrikaanse geur, en natuurlijk een flinke scheut olijfolie. Scheur er wat brood bij en je hebt het binnen no time een heerlijk en gezond gerecht op tafel.

In Nederland is dit gerecht, Ojja, ook wel bekend als Shakshuka. De Joodse gemeenschap in Tunesië brachten het gerecht naar Israël waar het bekend is geworden als Shakshuka. In Tunesië is Shakshuka echter een ander gerecht, een gerecht waarbij je kookt met alle restjes die je nog thuis hebt. Het betreft ook een stoof maar zonder eieren en met verschillende groentes.

Bekijk hier de ingredientenlijst en instructies

Ojja (Tunesische shakshuka)

Ingrediënten
  • Olijfolie2el
  • Ui, klein (gesnipperd)1st
  • Knoflook (fijngehakt)2teentjes
  • Rode paprika (in blokjes)1st
  • Tomatenblokjes400g
  • Tomatenpuree1el
  • Harissa1.5tl
  • Komijn (gemalen)1tl
  • Paprikapoeder (zoet)1tl
  • Karwij (gemalen)0.5tl
  • Eieren4st
  • Merguez (optioneel)200g
  • Zout & zwarte pepernaar smaak
  • Platte peterselie, grof gehakthandje
  • Brood of baguette1stuk
Instructies
  1. Basis bakken: Verhit 2 el olijfolie. Fruit 1 kleine ui 3–4 min. Voeg 2 teentjes knoflook en 1 rode paprika toe; bak 3 min mee.
  2. Saus op smaak: Roer 1 el tomatenpuree, 1.5 tl harissa, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en ½ tl karwij erdoor; kort meebakken.
  3. Tomaat stoven: Voeg 400 g tomatenblokjes toe; zout & peper. Laat 8–10 min pruttelen (voeg zo nodig 2–3 el water toe).
  4. (Optioneel) Merguez: Bak apart 200 g merguez bruin en roer door de saus.
  5. Eieren pocheren: Maak kuiltjes en breek 4 eieren in de pan. Deksel erop en gaar 5–8 min tot het eiwit net gestold is.
  6. Serveren: Bestrooi met een handje peterselie. Serveer met 1 stuk brood.
Tip: Voeg voor “Ojja Merguez” de worst toe (stap 4). Liever vegetarisch? Laat de merguez weg en voeg wat feta of kikkererwten toe.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *